Contact us on 0800 123 4567 or info@cardinal.com

Eerste Paasdag

Eerste Paasdag
2 april 2018 matthijssneppie

De Ronde van Vlaanderen, wat eredivisiepotjes en een voetbalwedstrijd in Londen. Om de dag niet helemaal nutteloos te laten lijken had ik een stapel boeken verzameld. De bank zou mijn domein zijn Eerste Paasdag.

De verstrooiing van buis en boek was mijn evangelie. Ik liet me leiden door de hoogmis van het wielrennen, keek hoe ze voetbalden in de Groene Kathedraal en las een ode aan de Messi(as). Terwijl ik afdwaalde in een roman over middeleeuwse geloofskwesties, was Nikki Terpstra even god in Vlaanderen.

Mijn zachte g draag ik als een vocale geuzennaam. Het zorgt voor verwarring als ze doorvragen. Een Brabander die het katholicisme niet aanhangt, zelfs niet gedoopt is? Een zuiderling die kerst alleen maar viert vanwege de familie, het sacrale niet in acht neemt? “Ik ben een cultuurkatholiek”,prevel ik dan; genietend van sport en literatuur met Pasen.

Moeder had de paasbrunch afgelast. Mijn zusje zat in Warschau, mijn zus moest klussen in haar nieuwe huis. Ze wilde me een tochtje naar het zuiden besparen. Ik had die avond ervoor een strandfeest en mompelde een klein dankgebed.

Ik werd katerloos wakker, maar voelde wel dat ik gedronken had. Een ideaal tussenstation om legitiem twee uur boeklezend en Instagram-verversend tussen de klamme lappen door te brengen. De stap naar de bank stelde ik even uit. Terwijl ik mensen op social media verplicht eitjes zag wegtikken, dankte ik mijn moeder en draaide me nog een keer om.

Toch moest ik een keer uit mijn grot komen. Mijzelf tonen aan het aardse bestaan. Tijdens mijn voettocht naar de Appie zag ik dat ik niet de enige was die de Bijbelse dictaten niet serieus nam. De Haagse Bijenkorf deed zijn naam eer aan. De paasmis van de Paus werd gebruikt om de helderheid van beeldschermen aan te prijzen. Het heilig bloed werd met liters geconsumeerd op de Grote Markt.

Terwijl ik de kloppende levensader van de Hofstad achter me liet dacht ik er nog even over na. Pasen is een prachtig lentefeest wat iedereen naar eigen geloof en roeping kan invullen.