Oud-darter Scholten doet weer mee aan WK’s, maar dan met een hond

‘Darts is altijd binnen en ik wilde graag wat buiten doen’, zegt oud-topdarter Roland Scholten aan de vooravond van het WK Darts. Ondertussen geeft hij liefdevol wat complimenten aan zijn hond Sky. De Duitse herder heeft net in een weiland in Ter Aar tijdens een training een voorwerp gevonden. Iets wat ze die ochtend wel vaker zou doen. Sky behoort namelijk tot de top van speurhonden in Nederland.

Keeper tegenstander door het lint bij wedstrijd HVV: ‘In vijftig jaar niet meegemaakt’

‘In mijn vijftig jaar als trainer en speler heb ik dit nog nooit meegemaakt’, zegt een verbouwereerde HVV-trainer André Wetzel daags na de wedstrijd Coal – HVV. Vijf minuten voor rust ontspoorde de wedstrijd omdat de doelman van de Rotterdamse thuisclub door het lint ging. ‘De keeper werd helemaal gek’, zegt Wetzel. ‘Toen we na de wedstrijd naar de auto liepen, heeft hij Kees Brouwers nog op zijn hoofd geslagen. Toen was de wedstrijd al een tijdje voorbij.’

De Magiër uit Den Haag: het bijzondere voetballeven van Edwin Grünholz

Tegenwoordig loopt Edwin Grünholz met pionnetjes over het veld bij ADO Den Haag. Soms vliegt er een verdwaalde bal richting de voet van de assistent-trainer. Dan doet hij het nog een keer voor: geen millimeter ruimte tussen schoen en bal. Ook 25 jaar nadat de Hagenaar bij de beste zaalvoetballers ter wereld hoorde, is de bal nog steeds ‘zijn vriendje’. Een zinsnede die hij in het vreemdste jaar van zijn indrukwekkende loopbaan vaak gebruikte. Een jaar waarin hij ploeterde op het veld, maar schitterde in de zaal. Een reconstructie:

Belgisch-Nederlandse competitie: waarom spelen Leiden en The Hague alleen tegen Nederlandse clubs?

De nieuwe basketbalcompetitie met ploegen uit Nederland en België werd groots gepresenteerd. Toch speelden The Hague Royals zaterdag opnieuw tegen een Nederlandse tegenstander. En ook ZZ Leiden heeft nog geen competitiewedstrijd tegen een ploeg van onze zuiderburen gespeeld. Dat heeft alles te maken met de opzet van het splinternieuwe toernooi. Tot 1 februari houden de basketballers de landsgrenzen eervol intact. Maar hoe ziet de nieuwe basketbalcompetitie eruit?

Ondanks puntenmindering lonkt promotie voor ADO Den Haag

ADO Den Haag kan het seizoen afmaken en in plaats van de verwachte negen punten in mindering, krijgt de Haagse club een maximale puntenstraf van zes. Daardoor is de club nog volop in de race voor een plek bij de eerste twee, een positie die aan het eind van het seizoen recht geeft op promotie. Een belangrijke horde op weg naar een eredivisieticket is Excelsior, de huidige nummer twee van de Keuken Kampioen Divisie.

Van crash hersteld en topfit: baanwielrenster Van Riessen klaar voor WK

Laurine van Riessen komt volgende week uit op de keirin tijdens het wereldkampioenschap baanwielrennen. Opvallend, want twee maanden geleden ging ze nog hard onderuit tijdens de Olympische Spelen in Tokio. Na een wekenlang verblijf in een Japans ziekenhuis en vervolgens revalidatie in Nederland, is de Leidse weer topfit. ‘Ik heb alles erop gezet om het WK te halen’, zegt Van Riessen. ‘Het was een ideaal doel om weer op een goed niveau te komen.’

Amateurclubs spannen rechtszaak aan tegen KNVB vanwege overstapregeling

Voetbalclub RKAVV wil een rechtszaak aanspannen tegen de KNVB. De vereniging die met het eerste elftal uitkomt in de hoofdklasse is het niet eens met de regels over het horizontaal overstappen van de zondagclubs naar het zaterdagvoetbal. De Leidschendammers krijgen hierbij steun van competitiegenoten Alphense Boys (Alphen aan den Rijn), SJC (Noordwijk) en TOGB (Berkel en Rodenrijs). ‘Advocaten van clubs hebben hun bijdrage al verzekerd, dus het is tijd om juridische stappen te nemen’, zegt RKAVV-voorzitter Alex Wijnen.

Nieuwe regel KNVB zorgt voor einde zondagvoetbal in de Randstad

Het zondagvoetbal voor selectie-elftallen verdwijnt met rasse schreden uit Zuid-Holland. De afgelopen twintig jaar maakten de meeste clubs al de overstap naar de zaterdag als speeldag en een nieuwe regeling van de KNVB trekt nu ook de twijfelaars over de streep. Clubs die van weekenddag veranderen hoeven niet meer op het laagste niveau te beginnen, maar mogen instromen in de klasse waar ze al speelden. Het lijkt de doodsteek voor het zondagvoetbal in de Randstad, Dertig van de 52 clubs willen na dit seizoen overstappen. De KNVB garandeert op haar beurt dat er in het seizoen 2022/2023 sowieso nog op zondag wordt gevoetbald in de provincie.

Formule 1 in de Bollenstreek: het circuit dat er nooit kwam

Wellicht zal met een beetje gunstige wind komend weekend in de Bollenstreek het geluid van scheurende Formule 1-auto’s op het circuit van Zandvoort te horen zijn. Als de loop van de geschiedenis net iets anders was gegaan, dan hadden Max Verstappen en Lewis Hamilton hun rondjes een paar kilometer zuidelijker afgewerkt. In het interbellum werd er serieus gedacht over een racecircuit in een gebied ten noorden van Noordwijkerhout.

Baanwielrenster Van Riessen kan eindelijk naar huis na zware crash op Olympische Spelen

De Leidse baanwielrenster Laurine van Riessen mag na ruim twee weken eindelijk het ziekenhuis in Japan verlaten. Aan haar crash op 5 augustus tijdens de Olympische Spelen hield ze gebroken ribben, een gebroken sleutelbeen en een longkneuzing over. ‘Er wordt hier goed voor me gezorgd hoor’, zegt ze vanuit Tokio. ‘Maar ik ben blij dat ik dit weekend weer naar huis kan.’

Onder aanvoering van Haagse Eva de Goede pakken hockeysters goud op de Olympische Spelen

De Nederlandse hockeyvrouwen hebben op de Olympische Spelen goud gepakt door de finale met 3-1 te winnen van Argentinië. De ploeg, onder leiding van de Haagse aanvoerster Eva de Goede, was oppermachtig op het olympisch toernooi. Alle wedstrijden werden in de reguliere tijd, vaak met groot gemak, gewonnen.

Goud voor windsurfer Kiran Badloe: vriendschap als basis voor olympische roem

De Haagse windsurfer Kiran Badloe heeft zaterdag goud gepakt op de Olympische Spelen. Licht ironisch werd gezegd dat hij alleen op zijn plank hoefde te blijven staan om de titel in de klasse RS:X op zijn naam te schrijven. Die woorden onderstrepen de dominantie van de drievoudig wereldkampioen in het windsurfen. Hij had tijdens de twaalf heats voorafgaand aan de beslissende medal race zó’n grote voorsprong opgebouwd, dat niet-finishen of gediskwalificeerd worden de enige manieren waren om hem van zijn olympische titel af te houden. Uiteindelijk sloot hij de medalrace af als tweede.

Hoe een Katwijker cultheld werd bij ADO: ‘Alle ballen op Japie!’

Toen het vermaarde weekblad Voetbal International in de zomer van 2020 op zoek ging naar de cultheld van ADO Den Haag kwamen ze niet uit bij een geijkte naam. De Haagse fans mochten kiezen en Jaap van Duijn kwam uit de stembus rollen. Opmerkelijk:, want de Katwijker speelde maar twee wedstrijden voor ADO, beide keren als invaller. Opgeteld waren dat ongeveer tien minuten. Waarom dan toch zo populair? De basis daarvoor ligt in de Europa League-wedstrijd tegen FK Tauras op 21 juli 2011, precies tien jaar geleden.

‘Aubergenius’ klaar voor World Matchplay: ‘Niet laten beïnvloeden door zware loting’

Een beetje gamen op zijn playstation, de administratie doen van de auberginekwekerij waar hij werkt, soms de deur uit voor wat boodschappen en natuurlijk trainen met zijn dartpijlen. Het ritme van topdarter Dirk van Duijvenbode is het leven van alledag. Al twee weken lang bereidt hij zich in Engeland voor op de World Matchplay. Het tweede grote dartstoernooi van dit jaar voor de 29-jarige ‘s-Gravenzander.

Van ADO-vrouwen naar mannen van DUNO: ‘Wel leuk dat er een ding van wordt gemaakt’

Na haar eerste week bij de mannen van DUNO, kan Julia Kagie al een kleine balans opmaken. ‘Je ziet direct een verschil met de mannen’, zegt het talent dat vorig jaar nog bij de vrouwenselectie van ADO Den Haag zat. ‘Mannen zijn toch sneller en sterker. Ik moet het dus hebben van mijn techniek.’

Holland Sport in tien afbeeldingen: van een gebroken doelpaal tot spotprent van FC Den Haag

 Precies vijftig jaar geleden, op 1 juli 1971, ging de Scheveningse voetbalclub Holland Sport officieel op in ADO en ontstond FC Den Haag. Sindsdien is er binnen de Haagse gemeentegrenzen nog maar één club die profvoetbal speelt. Toch is de herinnering aan Holland Sport er nog altijd. Aan de hand van tien afbeeldingen lopen wij door de clubgeschiedenis heen.

ADO en Oranje: van Meijers die mag meetrainen tot aan het Paniniplaatje van Lankhaar

ADO Den Haag en het Nederlands elftal zijn zeker de laatste vijftig jaar geen gelukkige combinatie. Sinds Holland Sport en ADO in 1971 samengingen, hebben maar drie spelers hun opwachting in het nationale tricot mogen maken. Toch heeft ADO wel een geschiedenis met het Nederland elftal. In tien punten gaan we door de woelige historische band heen.

Martin Jol: vijftig jaar een knipperlichtrelatie met ADO Den Haag

Martin Jol is door zijn akkoord met United Vansen een belangrijke kandidaat om ADO Den Haag over te nemen. Die mogelijke overname komt precies vijftig jaar nadat hij als jeugdspeler, afkomstig van JAC, zijn eerste stappen op het veld zet bij de Haagse club. In de halve eeuw die volgt maakte de Scheveninger uitstapjes in binnen- en buitenland, maar telkens komt hij terug op het vertrouwde groen-gele nest.

Ongenaakbaar ZZ Leiden landskampioen basketbal

ZZ Leiden mag zich voor de vierde keer in de historie landskampioen basketbal noemen. Na de jaren 1978, 2011, 2013 kan ook 2021 met gouden letters in de clubannalen worden bijgeschreven. Dankzij een ruime 90-74 overwinning op Heroes Den Bosch heeft het team van trainer Geert Hammink een 3-0 voorsprong gepakt in de best-of-five-serie in de finale. Daardoor is de Leidse ploeg niet meer te achterhalen door de Brabanders.

Van Spence tot Elmkies: 65 spelers die ADO Den Haag gebruikte in twee jaar eredivisie

Tudor Baluta, Pawel Cibicki en Ravel Morrison zijn drie spelers die ergens de afgelopen twee seizoenen minuten maakten in het geelgroen van ADO Den Haag. Het trio behoort daarmee tot een groep van 65 spelers waarmee ADO de afgelopen twee jaar degradatie probeerde te voorkomen. Maar wie behoren allemaal tot de groep van 65? Een overzicht.

De scenario’s: wat staat ADO te wachten na komende donderdag?

Het is ongekend spannend in de kelder van de eredivisie. ADO Den Haag vecht met Willem II, FC Emmen, RKC Waalwijk en VVV-Venlo om lijfsbehoud. De Hagenaars hebben de slechtste papieren en staan dan ook laatste. Maar op welke manier kan ADO de komende twee wedstrijden in de eredivisie blijven?

Gemeentes halen opgelucht adem: genoeg stembureauleden bij Tweede Kamerverkiezingen

Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart wordt verwacht dat er landelijk 70.000 mensen extra nodig zijn op de stembureaus. De gemeentes hebben samen met het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de taak om die extra manschappen te regelen. Goed nieuws voor onze regio. Dat is vrijwel overal gelukt: alleen de gemeentes Den Haag en Leiderdorp zijn nog op zoek naar stembureaumedewerkers.

Dartsensatie Dirk van Duijvenbode gewoon weer tussen aubergines: ‘Vakantie, wat is dat?’

‘Ik heb nog drie weken werk in te halen’, grapt darter Dirk van Duijvenbode terwijl hij op maandagmorgen rond 07.30 uur door een Westlandse kas loopt. Na drie weken vol commotie in Londen is de ‘s-Gravenzander weer ‘gewoon’ op de auberginekwekerij waar hij de administratie doet. Vrije dagen komen dan ook niet voor in het arbeidsethos van de darter. ‘Vakantie. Wat is dat?’