Paul van Ass laat hockeyhart kloppen voor club en land
Hagenaar Paul van Ass is sinds donderdag officieel bondscoach van de Nederlandse hockeyvrouwen. Een functie die hij tot 1 november combineert met het hoofdtrainerschap van de mannen van HGC. ‘Door het bondscoachschap moet ik mijn leven omgooien. Toch doe ik het, want ik heb een groot hockeyhart.’
Tophockeyers, wereldkampioenen en vriendinnen spelen eindelijk samen bij HGC
Margot van Geffen en Eva de Goede zijn samen goed voor bijna vijfhonderd interlands. Ze hebben een karrenvracht aan prijzen gewonnen waaronder olympisch goud, wereldtitels, landskampioenschappen en Europa cups. Daarnaast schitteren ze komend seizoen op het middenveld van HGC. ‘Ik hoop dat ik de eerste wedstrijd de bal niet naar de verkeerde kleur speel’, zegt Van Geffen over de eerste competitiewedstrijd tegen haar oude club Den Bosch.
Het Haagse Chelcea als voorvechter van het Nederlandse vrouwenvoetbal
‘Een groep vrouwen die zich niets aantrok van de normen en waarden van die tijd, maar gewoon wilde doen wat ze leuk vond; voetballen’, zo omschrijft voetballer Tessel Middag de Haagse vrouwenvoetbalvereniging Chelcea. Vanaf de oprichting in 1933 wordt er met argusogen gekeken naar de voetballende vrouwen. Vijf jaar later maakt de KNVB er een einde aan: vrouwenvoetbal wordt verboden.
Eeuwenlang wordt er getennist en gegolft in Den Haag: ‘Het ging bijna altijd om geld’
Kolf, Malie of Jeu de Paume, het zijn verre voorgangers van tennis, golf of het kaatsspel. Tegenwoordig zijn ze bijna volledig uit het collectieve geheugen verdwenen, in de 15de, 16,de 17de en 18de eeuw vormden ze een belangrijk onderdeel van de Haagse samenleving. Dat vertelt Theo Bollerman in zijn nieuwe boek Sportstad Den Haag al eeuwen onverslaanbaar. Het boek is het sluitstuk van zijn trilogie over de sportgeschiedenis van Den Haag.
Vrienden tegenover elkaar bij derby HDM – HGC: ‘Niet meer dan een persoonlijke touch’
De hockeydames van HDM en HGC zijn met het Amstelveense Pinoké in een strijd verwikkeld om de laatste play-off-plaats voor het landskampioenschap. Woensdagavond treffen de buren uit Den Haag en Wassenaar elkaar in een rechtstreeks duel. HGC-trainer Robert-Jan de Vos denkt dat de verliezer van de derby ‘feitelijk gezien’ nog wel mee om de vierde plaats, ‘maar als je realistisch kijkt ben je uitgeschakeld’.
Brand in het Zuiderpark 40 jaar geleden: supporters steken stadion in de fik als protest
De eerste degradatie in het profvoetbal komt in de lente van 1982 voor FC Den Haag steeds dichterbij. Tijd voor actie, denken vier supporters na een verloren wedstrijd tegen Haarlem: het bestuur moet maar eens worden wakker geschud. En hoe: in de nacht van zaterdag 3 op zondag 4 april gaat de houten Eretribune van het Zuiderpark in vlammen op.
Een middag met de archiefcommissie: nog steeds trots op Leidens enige profclub
Tachtig clubs begonnen in het seizoen 1956/1957 aan een nieuw seizoen profvoetbal in Nederland. Elke middelgrote stad had wel een elftal mannen die voor een paar grijpstuivers tegen een bal trapten. In Gouda juichte men voor ONA, Delft beschikte over DHC, in Den Haag speelden ADO en Scheveningen Holland Sport. Leiden kon niet achterblijven en had UVS. De club speelt alweer decennia bij de amateurs, maar ze zijn nog steeds trots op die proftijd: ‘Het was nokkiedruk, een grote attractie waar vier- tot vijfduizend mensen op afkwamen.’
HBS-jeugdspeler van 14 werd vermoord in Auschwitz; zoektocht naar oorlogsverleden voetbalclubs
‘De linksbuiten moest als soldaat naar het oostfront, terwijl de rechtsbuiten moest onderduiken omdat hij Joods was’, zegt HBS-archivaris Allard Doesburg over het elftal van zijn club dat rond 1940 op het hoogste niveau van Nederland voetbalde. Samen met sporthistoricus Jurryt van de Vooren spit hij door de clubarchieven in het kader van het project Voetbalmonument. Daarmee wil initiatiefnemer Van de Vooren zoveel mogelijk informatie verzamelen over voetballers die overleden tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Strava-duif Mathieu heeft kuiken: ‘Het trainingsschema is al gemaakt’
De beroemde Strava-duif Mathieu uit Warmond heeft een kuikentje gekregen. ‘Junior is de naam, dat bekt lekker’, zegt baasje Tijs van der Hulst. ‘Het is nog geen dag oud. Vanochtend om 8.14 uur is het beestje geboren. Ik ging even in het hok kijken en daar was ‘ie ineens.’
Duitse adelaar, Hollandse leeuw en wereldtentoonstelling: het verhaal achter de Binnenhoffontein
De renovatie van het Binnenhof vindt vooral plaats achter hekwerk, manshoge schotten en veiligheidslint. Soms kun je een glimp opvangen van de herstelwerkzaamheden, zoals afgelopen week toen de Binnenhoffontein werd ontmanteld. Een monument dat al bijna honderdveertig jaar onderdeel is van het bestuurlijk hart van Nederland. Ook een kunstwerk met een geschiedenis die teruggaat tot het midden van de dertiende eeuw.
Amateurvoetbal gaat weer van start mét publiek: ‘Het was broodnodig’
Op de amateurvelden werd een zucht van verlichting geslaakt toen het kabinet bekendmaakte dat er weer gevoetbald mag worden in competitieverband. Belangrijk voor de topamateurs is daarnaast ook dat er weer publiek aanwezig mag zijn. Een derde van de capaciteit mag worden benut. ‘Het was broodnodig’, zegt Rob Vis, secretaris van SVV Scheveningen. ‘Het werd steeds moeilijker om de broek op te houden.’
Zondaghoofdklassers zien af van rechtszaak, gaan wel onderling tegen elkaar op zaterdag voetballen
Het Leidschendamse RKAVV heeft maandagochtend na overleg met medehoofdklassers Alphense Boys (Alphen aan den Rijn), SJC (Noordwijk) en TOGB (Berkel en Rodenrijs) besloten geen juridische stappen te ondernemen tegen de KNVB. De clubs hadden hiermee gedreigd omdat ze als zondaghoofdklasser niet naar de hoofdklasse op zaterdag mochten overstappen. Clubs die lager dan de hoofdklasse spelen, mochten die horizontale overstap wel maken van de nationale voetbalbond.
Barney maakt sprong en Aubergenius in top-16: maar hoe werkt de wereldranglijst bij darts?
De nieuwe wereldranglijst is na het WK Darts weer opgemaakt. Ondanks dat Dirk van Duijvenbode, een ronde eerder werd uitgeschakeld dan vorig jaar, klimt hij weer twee plekjes op de mondiale ranking. Aubergenius, zoals zijn bijnaam luidt, is terug te vinden op de vijftiende plek. Ook Naaldwijker Maik Kuivenhoven (van 56 naar 48) en Hagenaar Raymond van Barneveld (van 68 naar 58) maken een sprong op de zogeheten Order of Merit. Jeffrey de Zwaan uit Leidschendam, die zich niet wist te kwalificeren voor het WK, daalt zes plekken en staat 45ste. Maar hoe werkt de wereldranglijst bij het darts?
Henk Angenent zoekt al 25 jaar opvolger: dit zijn zijn tips voor de volgende winnaar
‘Hulzebosch of Angenent, het wordt… Angenent.’ Het zijn de woorden die 25 jaar geleden door miljoenen Nederlandse huiskamers schalden toen er werd gekeken naar de Elfstedentocht. Sindsdien werd de ’tocht der tochten’ niet meer gereden en wacht Henk Angenent uit Woubrugge op een opvolger. Die komt er volgens hem sowieso. Daarom heeft hij alvast tien tips voor de man die in zijn voetsporen mag treden.