Matthijs Snepvangers

Project AI – De Ooievaars

De wereld van de journalistiek evolueert voortdurend en nieuwe technologieën spelen een steeds belangrijkere rol bij het vergaren en presenteren van nieuws. In dit tijdperk van vooruitgang hebben journalisten de mogelijkheid om AI (Artificial Intelligence) te omarmen als een krachtig instrument om diepere inzichten te verkrijgen en boeiende verhalen te onthullen. Als een gepassioneerde journalist met interesse in geschiedenis en technologie, wil ik AI verkennen door te schrijven over De Ooievaars, een joodse voetbalclub uit Den Haag.

Het verleden ontmoet de toekomst. De Ooievaars bestond tussen 1911 en 1941. Aan de hand van de club wil ik het sportieve en maatschappelijke leven tijdens het Interbellum beschrijven. Met behulp van AI-toepassingen zoals ChatGpt en Midjourney, wil ik dieper graven in de geschiedenis van De Ooievaars en de Haagse gemeenschap om nieuwe en waardevolle verhalen naar voren te brengen die anders verborgen zouden blijven.

Archiefonderzoek is belangrijk bij een club die vooral voor de Tweede Wereldoorlog actief was. Delpher, het Nationaal Archief, het Haags Archief en talloze andere bronnen herbergen een schat aan informatie over de club, haar spelers, wedstrijden en maatschappelijke zaken. Traditioneel zou het doorzoeken en analyseren van dit archief een tijdrovende taak zijn. Met AI kan ik echter geavanceerde zoekalgoritmen en automatische tekstanalyse gebruiken om snel grote hoeveelheden documenten te doorzoeken en relevante informatie te identificeren.

Maar AI kan nog verder gaan dan alleen het analyseren van bestaande gegevens. Door gebruik te maken van AI-gestuurde tekstgeneratie, kan ik nieuwe verhalen creëren op basis van historische feiten en context. Dit opent hopelijk de deur naar het vertellen van nieuwe, boeiende verhalen die anders zouden blijven liggen.

Het is belangrijk om te benadrukken dat het experiment met AI in de journalistiek niet betekent dat ik mijzelf wil vervangen. Integendeel, het is een samenwerking tussen mens en computer. Als journalist breng ik mijn kritisch denkvermogen, mijn nieuwsgierigheid en mijn vermogen om context te begrijpen en te interpreteren. AI biedt mij AI mij wel de tools en capaciteiten om sneller informatie te verwerken, complexe verbanden te ontdekken en nieuwe perspectieven te verkennen.

Belangrijk is te melden dat ik alles wat gegenereerd wordt, controleer. Dilemma’s die ik tegenkom zal ik bespreken. Ook zal ik beschrijven welke hindernissen ik moet overwinnen. Ik ben totaal geen expert op het gebied van AI. Het is puur bedoeld om een nieuwe (journalistieke) wereld te ontdekken.

Steun mijn journalistiek met een Tikkie:

Kies zelf het bedrag
Want de AI-applicaties kosten geld

Mobiele versie afsluiten