De Ooievaars was een joodse voetbalclub uit Den Haag. In 1911 opgericht onder de naam Vitesse, maar omdat de gelijknamige vereniging uit Arnhem ook al zo heette, werd de club waarschijnlijk gedwongen om van naam te veranderen.

De vereniging heeft haar wortels in de oude joodse wijk van Den Haag, het tegenwoordige Chinatown. In die buurt was tijdens het interbellum een spil in leven van de joodse middenstand en arbeidsklasse. Een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven.

Gedurende haar bestaan heeft de club actief deelgenomen aan lokale amateurcompetities en toernooien, waarbij ze niet alleen succes behaalde, maar ook een stevige reputatie opbouwde. Zowel positief als negatief. De Ooievaars wist joodse spelers en supporters aan te trekken en groeiden uit tot een belangrijk symbool van gemeenschap en identiteit.

Helaas werd het voortbestaan van de club bedreigd door de opkomst van het naziregime en de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de Duitse bezetting werden joden systematisch vervolgd, en ook joodse sportverenigingen ontkwamen hier niet aan. Gedwongen om hun activiteiten te staken, werd ook De Ooievaars in 1941 ontbonden. Tragischerwijs werden veel clubleden slachtoffer van de Holocaust, waardoor slechts een handjevol van de ongeveer 150 leden de oorlog overleefde.

Na de oorlog werd er een poging gedaan om de club nieuw leven in te blazen, maar niet langer als joodse vereniging. Helaas zou De Ooievaars uiteindelijk haar deuren sluiten in 1986, waarmee een einde kwam aan een tijdperk vol sportieve prestaties.