Monument Albert Vogel

Een van de opmerkelijkste buitenkunstobjecten, binnen de Haagse gemeentegrenzen, is het monument ter ere van voordrachtkunstenaar Albert Vogel (1874-1933). Op het Frederik Hendrikplein staat ter nagedachtenis aan hem een pilaar van bijna drie meter hoog die is bedekt met mozaïek.

Bergen op Zoom was de plek waar Albert voor het eerst het daglicht zag. De familie Vogel kwam voort uit een van oorsprong Duits geslacht dat veel notabelen en militairen voortbracht. De jonge Albert zou die familietraditie ook volgen. Net als zijn vader en vier oudere broers ging hij het leger in.

Het uniform zat hem goed, maar op de HBS in Haarlem had hij al wel geproefd van het toneel. Een smaak die niet meer uit zijn mond zou gaan. Maar omdat sociale controle op de loer lag mocht hij niet zijn pieken pakken op het podium. Dat was voor een belhamel van goeden huize rond 1900 uit den boze.

Dubbelleven

In dat jaar van de eeuwwisseling werd de toen 26-jarige Albert gestationeerd in Den Haag. Het was ook die tijd dat hij hoge komaf ging specialiseren in voordrachtkust. Hij leidde een dubbelleven. Overdag het strenge regime van het leger, s’ avonds de vrijheid op het podium. Na zes jaar zijn bestaan op die manier te hebben ingevuld, besloot hij om professioneel voordrachtskunstenaar te worden.

Een carrière die hem geen windeieren heeft gelegd. Hij trok de hele wereld over en trad zelfs op voor de Amerikaanse president Woodrow Wilson. Als klap op de vuurpijl werd hij in 1920 benoemd tot privaatdocent in de welsprekendheid aan de universiteiten van Leiden en Utrecht. Het was ook het jaar dat het gezin Vogel na vele omzwervingen over de aardbol zich definitief vestigde in Den Haag. De plaats waar hij in 1933 overleed.

Drie jaar later werd door Anton Molkenboer een fontein ter nagedachtenis aan de beroemde redenaar gemaakt.


Lees meer Haagse verhalen