Matthijs Snepvangers
AI applicaties, Journalistiek

Nieuwsbericht uit 1913 omzetten naar hedendaags artikel met ChatGPT en Delpher

Bestuur spreekt schorsing uit over De Ooievaars | Afbeelding: Midjourney

Rond Sinterklaas 1913 werd de joods Haagse voetbalclub De Ooievaars geschorst vanwege wangedrag. In dagblad De Maasbode stond een week later een uitgebreid relaas over hoe de schorsing tot stand kwam en wat de gevolgen waren. Met behulp van ChatGPT en Delpher heb ik het artikel van 110 jaar geleden omgeschreven naar een artikel dat het taalgebruik heeft van 2023.

De originele tekst van het nieuwsbericht heb ik gevonden via Delpher. Deze AI-applicatie heeft een enorm groot archief met Nederlandse kranten en tijdschriften, waarbij het oudste exemplaar uit 1618 komt. Bijkomend voordeel is dat Delpher de mogelijkheid biedt om van die oude artikelen tekstbestanden te maken. In samenwerking met ChatGPT kun je daardoor een decenniaoud krantenartikel, geschreven in archaïsch taalgebruik, snel vertalen naar een hedendaags begrijpelijk stuk. Les blijft wel dat zowel Delpher als ChatGPT niet perfect zijn en je dus alles extra moet controleren.

Zelf heb ik de volgende opdracht (prompt) meegegeven aan ChatGPT:
Ik wil dat je dienst doet als journalist die voetbalclub De Ooievaars volgt en daarnaast als taalkundige. Schrijf onderstaande tekst (het tekstbestand uit Delpher red.) uit 1913 om naar een hedendaags nieuwsverhaal in het Nederlands. Schrijf feitelijk. Gebruik taalniveau B1.

Er zitten wel wat onvolkomenheden in het gegenereerde artikel, zowel taalkundig als journalistiek. Die fouten zal ik onderaan het nieuwsbericht bespreken.


De Ooievaars geschorst door Haagsche Voetbalbond, club denkt aan antisemitisme

Dagblad De Maasbode • 13-12-1913

Voetbalclub De Ooievaars is door het bestuur van de Haagsche Voetbalbond (H.V.B.) geschorst van 7 december tot en met 22 december. De schorsing volgt op ernstige onregelmatigheden tijdens de wedstrijd tussen Ooievaars 2 en V.V.D.H 2 op 30 november.

Tijdens deze wedstrijd stuurde scheidsrechter de heer Coelands een speler van V.V.D.H van het veld. Als reactie hierop ging de betreffende speler, genaamd Vos, in het doel van zijn team staan en trapte hij op een speler van De Ooievaars genaamd Hakker. Dit leidde tot een vechtpartij, waarbij Hakker en zijn clubgenoten, die allen Israëlieten zijn, klappen uitdeelden. Het tweede elftal van V.V.D.II is als straf geschorst, maar niet alleen Ooievaars 2, ook het eerste en derde elftal van De Ooievaars zijn hiervan de dupe geworden.

De Ooievaars I stond bekend als een sterke tegenstander en er was veel belangstelling voor de geplande wedstrijden tegen de koplopers T.O.G.O. en Graaf Willem II. Deze ontmoetingen zouden mogelijk het kampioenschap kunnen bepalen. Helaas werd de tweede wedstrijd tussen Graaf Willem II en De Ooievaars uitgesteld vanwege problemen rondom Chanteloup. Op diezelfde dag werden De Ooievaars echter verrast door de schorsing als een soort Sinterklaassurprise.

T.O.G.O. krijgt nu naar verwachting op 22 december een papieren overwinning, waardoor ze bijna zeker zijn van het kampioenschap. Binnen De Ooievaars, een club die voornamelijk uit Israëlieten bestaat, heerst de gedachte dat antisemitisme een rol speelt bij dit bestuursbesluit. Ze kunnen het bijna niet geloven, omdat het bestuur van de Haagsche Voetbalbond bekendstaat als tolerant.

De Ooievaars hebben inmiddels verzocht om verkorting van hun schorsing met 8 dagen, zodat de wedstrijd tegen T.O.G.O. kan plaatsvinden. Daarnaast willen ze proberen een algemene vergadering uit te schrijven met andere aangesloten verenigingen van de H.V.B., zoals H.B.S., Graaf Willem II, D.V.C., O.M., R.V.C., en V.U.C.


Enkele opmerkingen naar aanleiding van het door Delpher en ChatGPT gecreëerde artikel:

Taalkundig:

Journalistiek:

Het originele artikel:
Dagblad De Maasbode • 13-12-1913

Steun mijn journalistiek met een Tikkie

  Contactformulier

  Dit formulier gebruikt Akismet om spam te verminderen. Leer hoe je gegevens worden verwerkt.

  Related posts

  Spaanse vluchteling als communistische speelbal

  Matthijs Snepvangers
  25 mei 2020

  Een Nederlandse operazanger die voetbalt voor AC Milan

  Matthijs Snepvangers
  9 januari 2022

  Chelsea’s eerste topaankoop: Fatty, een keeper van 140 kilo

  Matthijs Snepvangers
  9 februari 2023
  Mobiele versie afsluiten