Willem Hesselink had in Nederland al furore gemaakt als voetballer toen hij in 1902 naar München ging. Zijn studie Scheikunde en niet het voetbal was echter de reden dat Hesselink zich in Zuid-Duitsland vestigde. Toch staat hij in Beieren bekend als de verre voorganger van Franz Beckenbauer. Het Kanon en Der Kaiser zijn de enige twee mannen die zowel voorzitter, trainer als speler van Bayern München zijn geweest.

Willem Hesselink werd op 8 februari 1878 in Arnhem geboren. Zijn vader was een viceconsul van Spanje en handelaar in Iberische wijnen. De familie Hesselink was van de gegoede burgerij en de jonge Willem kon dus naar de universiteit. Leiden werd in 1899 de stad, scheikunde de studie. Hesselink was een kundig student en Leiden was rond de eeuwwisseling een belangrijk intellectueel centrum van exacte wetenschappen. Professoren en latere Nobelprijswinnaars als Hendrik Lorentz en Heike Kamerlingh Onnes doceerden er aan de universiteit. Een ideale wereld waar het intellect van
Hesselink zich kon ontwikkelen.

Drie keer landskampioen

Een paar maanden voordat hij in Leiden arriveerde, had hij met het mede door hem opgerichte Vitesse de wedstrijd om het Nederlands landskampioenschap verloren van het Amsterdamse RAP. Hesselink stond bekend als Het Kanon, omdat hij als een van de weinigen de wreeftrap volledig beheerste en daarmee kanonskogels op het vijandelijke doel kon afvuren.

Hesselinks voetbalkwaliteiten waren ook in Zuid-Holland bekend en hij speelde met het Nederlands Studentenelftal mee. Na een wedstrijd zat hij in de sociëteit van Minerva na te praten, toen twee spelers van HVV vroegen of hij zin had om voor hun Haagse club te spelen. Het milieu waar de twee voetballers uit kwamen, beviel Hesselink wel en zo werd hij HVV’er. Sportief een prima stap: de geboren Arnhemmer werd met de club drie
keer achter elkaar landskampioen.

Doctorstitel met een proefschrift over Portwijnen

Na drie jaar in Leiden te hebben gestudeerd, was het tijd voor de volgende stap. Aan de Ludwig Maximilians-Universiteit in München zou Hesselink zijn academische carrière voortzetten. Die universiteit was bekend omdat onder anderen Wilhelm Röntgen er doceerde, de man die de röntgenstralen ontdekte. Hesselink verwierf in zijn eerste jaren in München een doctorstitel met een proefschrift over Portwijnen. Maar dat was niet waardoor hij opviel in Beieren.

Hesselink was tussen 1902 en 1906 lid van Bayern München. In een clubblad van Bayern München, dat jaren later verscheen, werd er teruggekeken op zijn tijd. Het betoog was lovend. Zo was er te lezen: “Hij was in die tijd zonder twijfel het sterkste anker, de natuurlijke leider van het eerste elftal. Daarnaast was hij een voorbeeld voor de jeugd.”

Trouwen in Frankfurt

Hesselink werd in 1903 voorzitter van de club. Onder zijn leiding kreeg de club een wat ‘professioneler’ karakter. Hij liet eersteelftalspelers de jeugd trainen, trainde zelf het eerste elftal en speelde daarnaast ook gewoon zijn wedstrijdjes. Ondertussen ging hij ook nog terug naar Nederland en voetbalde hij mee bij Vitesse en HVV. Opmerkelijk hierin is het landskampioenschap van 1903 toen beide ploegen tegenover elkaar stonden. Hesselink speelde mee bij Vitesse, maar moest het kampioenschap aan de Hagenaars laten.

Tijdens zijn Duitse periode trouwde hij in Frankfurt met Berta Güttler. In diezelfde stad raakte hij waarschijnlijk geobsedeerd door forensisch onderzoek. Een van de grondleggers daarvan, Georg Popp, doceerde aan de plaatselijke universiteit en was in 1904 de eerste die een misdaad oploste door middel van forensisch onderzoek. Hesselink zou later getuige-deskundige van het ministerie van Justitie worden, zich bekwamen in handschriftkunde en uiteindelijk ook nog een laboratorium oprichten waar bloedanalyse en vingerafdrukken werden onderzocht in strafzaken.
Willem Hesselink

Bijnaam de dokter

Dit gebeurde echter toen hij alweer terug in Nederland was. In 1906 had hij de voorzittershamer van Bayern München neergelegd toen er intern problemen waren. In 1905 had hij zijn enige interland voor Nederland gespeeld. Tijdens de tweede interland in het bestaan van het Nederlands Elftal en de eerste op Nederlandse bodem stond Hesselink in de basis. Het eerste Oranje-doelpunt van die wedstrijd tegen België werd door de
KNVB ook aan hem toegeschreven. Iets waar ze ongeveer 110 jaar later na historisch onderzoek van terug moesten komen. Het bleek dat niet Hesselink, maar Bok de Korver had raakgeschoten.

Na zijn jaren in Duitsland bekwaamde Hesselink zich eerst in de levensmiddelentechniek. Hij werd directeur van de Arnhemse Keuringsdienst van Waren en verwierf een nieuwe bijnaam: de dokter. Daarnaast viel hij sporadisch in bij Vitesse. Hij speelde onder andere mee om het landskampioenschap van 1913, maar moest het in die wedstrijd wederom afleggen tegen zijn oude makkers van HVV.

Voorzitter van Vitesse

Terwijl vrijwel heel Europa met elkaar vocht in de Eerste Wereldoorlog, hing Hesselink zijn voetbalschoenen aan de wilgen. Hij werd voorzitter van zijn geliefde Vitesse, een functie die hij tot 1922 bekleedde. Toen ging hij vanwege zijn maatschappelijke carrière naar Den Haag. Hij overleed op 15 december 1973 in Bennekom. Een half jaar voordat aanvoerder Beckenbauer Bayerns eerste Europa Cup I aan het publiek toonde.

Bedrag € -