De overlevering zegt dat Karel Voogt in zijn eerste drie seizoenen voor Eendracht Aalst maar liefst 84 (!) doelpunten scoorde. Absurde aantallen, zeker als je bedenkt dat hij aan het einde van dat derde jaar pas zeventien was. Kareltje was een sensatie op de Belgische velden.

Hij werd dan ook al snel voor de Belgische nationale ploeg geselecteerd. Dat zorgde echter voor was een probleem. De spits, die vanwege zijn postuur vaak als eik werd omschreven, was een Nederlander. Hij werd op 20 november 1921 in het Brabantse Teteringen geboren. Omdat hij toch was vergeten in zijn vaderland wilde hij zich wel neutraliseren tot Belg. Daar zou het uiteindelijk nooit tot komen. Voor een optreden in Oranje evenmin.

Modena

Toch kwam hij ondanks het uitblijven van interlandvoetbal wel verder dan de lage landen. In 1950 was zijn sportzaak op de fles gegaan en had hij geld nodig. Modena wilde hem wel hebben en hij kwam op proef in Noord-Italië. Hij toonde zijn kunsten in de oefenwedstrijden en scoorde alsof het een lieve lust was. Dit ondanks zijn overgewicht. Naar verluidt woog de 1.80 meter lange Karel meer dan honderd kilo toen hij in de Laars aankwam.

Tot een akkoord met Modena kwam het niet. De Nederbelg zocht zijn heil vervolgens zuidelijker. Vanuit Sicilië kwam er een aanbieding van Messina, een ploeg die onderin de Serie B bungelde. De Giallorossi zagen het zitten in de Nederlander met overgewicht.

De Serie B van het seizoen 1950/1951 begon op 10 september. Toen zat Karel nog niet bij de selectie. Hij speelde pas op 26 november tegen Salernitana zijn eerste wedstrijd. Na die wedstrijd sprak de pers over een te dikke Hollander die goed kon voetballen.

Spartaans Regime

Karel werd bij Messina onderworpen aan een Spartaans regime. Hij moest tweemaal daags trainen en was soms wel twaalf dagen van huis omdat zijn club in het noorden van het land twee uitwedstrijden achter elkaar speelde.

De kilo’s vlogen eraf en hij woog na een seizoen onder de Italiaanse zon dertig kilo minder. Haast eigenhandig wist hij zijn ploeg voor degradatie te behoeden en ook werd de Brabander clubtopscoorder. Tijdens zijn jaar in Italië maakte de spits twaalf doelpunten in 26 wedstrijden.

Topclub Torino had interesse om hem over te nemen, maar Karel baalde ervan dat hij zijn gezin zelden zag door het zware trainingsregime. Daarom ging hij, ondanks verschillende aanbiedingen, weer terug naar zijn geliefde Aalst.

Steun mijn journalistiek met een Tikkie: