Voetbal was zowel een graag geziene gast als een onwelkome indringer in het Spanje van de laatste 120 jaar. Op de tijdlijn van het land duikt het geliefde spel altijd op. Voetbal is er tijdens de Burgeroorlog, de dictatuur, bij regionaal geweld, maar laat zich ook zien gedurende sociale onrust én als politiek middel. Als bij de Baskische derby van 1976 beide aanvoerders het veld opkomen met de verboden vlag van de regio, dan biedt voetbal grond voor regionale trots. En bij het gewonnen wereldkampioenschap van 2010 dient het geliefde spel als vaandeldrager van nationale eenheid.

Voetbal zit in het fundament van de huidige Spaanse maatschappij. Iets wat NRC-journalist Koen Greven feilloos bewijst in zijn boek Fútbol, in Spanje meer dan een religie. Jarenlang was Greven correspondent voor NRC op het Iberisch Schiereiland. Hij zag hoe het spel het land in zijn greep had en andersom. Sevilla, Atlético Madrid, FC Barcelona en Real Madrid maakten de dienst uit in Europa toen Greven, die tegenwoordig sportjournalist is, vanuit Madrid zijn werk deed. Zodoende merkte hij dat de diversiteit aan achtergronden van de clubs zich goed leent om de Spaanse maatschappij te karakteriseren.

Greven doorkruist in zijn boek heel Spanje. Het explosieve Baskenland dat zich, na de dreiging van de ETA en drang naar onafhankelijkheid, heeft ontwikkeld tot een toonaangevende regio. Het afgelegen Galicië, dat door successen van Deportivo La Coruña en Celta de Vigo eens in de zoveel tijd uit de winterslaap wordt gehaald. Of Albacete, de wat saaie regio die onze kwelgeest van Johannesburg heeft voortgebracht: Andrés Iniesta.

Al met al heeft Greven zich met Fútbol een helse opgave op de hals gehaald. Een land dat zó gekenmerkt wordt door regionale verschillen in één bundel willen beschrijven. Ten dele lijkt hem dat te zijn gelukt. Er moet namelijk wel een disclaimer bij worden vermeld. Want natuurlijk komt niet elke streek of stad aan bod en mis je soms diepgang bij bepaalde onderwerpen. Als je dat eisenpakket op tafel wilt leggen, dan heb je geen vakantieboek dat je aan de costa kan lezen, maar eerder een koffietafelboek waardoor je extra bagage moet bijkopen als je op het vliegtuig naar Spanje stapt.

  • Schrijver: Koen Greven
  • Edicola
  • ISBN 9789493259942
  • 224 pag.
  • € 22,50

Steun mijn journalistiek met een Tikkie